Εκτιμάτε ότι το 93% των σχολίων στα blogs είναι spam.

Η ανεπιθύµητη αλληλογραφία, διεθνώς γνωστή ως spam, αποτελεί σήµερα έναν από τους µεγαλύτερους «πονοκεφάλους» του ∆ιαδικτύου. Εκτός από τις αµέτρητες χαµένες ώρες που αφήνει πίσω της η διαδικασία διαγραφής των παρείσακτων µηνυµάτων, τα spam µπορεί να αποτελέσουν το «όχηµα» ηλεκτρονικής εισβολής των επιτηδείων στον υπολογιστή µας.

Οσοι διαβάζετε αυτές τις γραµµές καιδιαθέτετελογαριασµό e-mail ξέρετε καλά τοσυναίσθηµα του ανθρώπου που ανοίγει κάθε πρωί τοinbox για ναδει ποιοι του έχουν στείλει µήνυµα κι έρχεται αντιµέτωπος µε«σούπερ ευκαιρίες» αγοράς, «ροζ» διαφηµίσεις ή «επείγοντα»µηνύµατα από την τράπεζά του, που τουζητούν να καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία για να µη χάσει τις καταθέσεις του.

Tο τρίτο τρίµηνοτου 2010,ταµηνύµατα spam αντιστοιχούσαν στο 82,3% του συνόλου των e-mail που στέλνονται διεθνώς, σύµφωνα µε έρευνα της εταιρείας λογισµικού ασφαλε ίας Kaspersky Lab.

Μεάλλαλόγια, περισσότερα από οκτώ στα 10 µηνύµατα αποτελούν αλληλογραφία που προέρχεται από ανθρώπουςπου ούτε ξέρουµε ούτε τους ζητήσαµε ποτέ να επικοινωνήσουν µαζί µας.

Ταυτόχρονα, τα µηνύµατα που περιέχουν κακόβουλο λογισµικό (malware) αυξήθηκανσε επίπεδα ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας σήµερα το 4,6% του συνόλου των e-mail _ από 1,9% το περασµένο τρίµηνο. Ο αριθµός των spam που διακινούνται στο ∆ιαδίκτυο είναι εντυπωσιακός. Σύµφωνα µε την εταιρεία Commtouch Software, τον Ιανουάριο του 2010 στέλνονταν κατά µέσο όρο 183 δισεκατοµµύρια spam την ηµέρα. Ο αντίστοιχος αριθµός το 2007 ήταν90 δισεκατοµµύρια. Τα περισσότερα spam (81%) αφορούν διαφηµίσεις φαρµακευτικών προϊόντων.

Παρά τις πολλές προσπάθειες _ νοµικές και τεχνολογικές _ για την καταπολέµηση του φαινοµένου, τα spam αυξάνουν και πληθαίνουν. Σύµφωνα µε τη Ferris Research, το 2009 τα spam κόστισαν στις επιχειρήσεις ανά την υφήλιο 130 δισεκατοµµύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας και τεχνικά έξοδα. Η τελευταία «µόδα» επιθέσεων συνδέεται µε δηµοφιλή γεγονότα, όπως είναι η κυκλοφορία νέων κινηµατογραφικ ών ταινιών. Ο νέος «Harry Potter» χρησιµοποιήθηκε για να µεταδοθούν µηνύµατα spam, τα οποία ζητούναπό τους χρήστες να κάνουν «κλικ» σε συνδέσµουςπου υποτίθεται ότι θα τους φανερώσουν «σπάνιο»υλικό από την ταινία. Αντ’ αυτού εγκαθιστούν στον υπολογιστή κακόβουλο λογισµικό.

Παράλληλα, η ανάπτυξη ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, έχει δηµιουργήσει µια ολόκληρη _ παρασιτική _ βιοµηχανίαγια τους spammers. Το περασµένοτρίµηνο, ο ιστότοπος ηλεκτρονικών συναλλαγών PayPal συγκέντρωσε το 56% των επιθέσεων phishing (ηλεκτρονικό «ψάρεµα» δεδοµένων). Το eBay ήρθε δεύτερο µε8,4% και το facebook τρίτο µε 6,6%.

Οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν αύξηση στο κακόβουλο λογισµικό, που κάνει τα «µολυσµένα» επισυναπτόµενααρχείανα µοιάζουν µε απλές σελίδες HTML. Το πρόγραµµα Trojan-Spy. HTML. Fraud. gen είναι σήµερα το πιο δηµοφιλές malware.

Μόλις ο χρήστης κάνει«κλικ» στον σύνδεσµο που περιλαµβάνεται στο e-mail, οδηγείται σε έναν ιστότοπο που δήθεν ανήκει σε τράπεζα και συνήθως αποτελεί αντίγραφο της επίσηµης ιστοσελίδας της. Εκεί του ζητείται να καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία (τραπεζικούς κωδικούς, αριθµό ταυτότητας κ.ά.). Οποιος πέσει στην παγίδα έχει _ εν αγνοία του _ συναινέσει στο να περιέλθουν τα στοιχεία του στα χέρια επιτηδείων.

Αυτοµατοποιηµέναανεπιθύµητα µηνύµατα«εισβάλλουν» και στις συνοµιλίες πουγίνονται σε πλατφόρµες instant messaging, ενώ από το spam δεν ξεφεύγουν ούτε οι bloggers. Η εταιρεία Akismet εκτιµά ότι το 93% των σχολίωνστα blogs είναι spam.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=26&ct=16&artid=4606770

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας για όλη αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο σας.

 
back to top