Αιτίες και ελπίδα για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση

Σε δύσκολες περιστάσεις, πολέμους, θεομηνίες, κατοχές κ.λ.π. έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι Έλληνες ξεπερνούν το μεγάλο μειονέκτημα της φυλής μα; - τον ατομισμό – και ενωμένοι με ομοψυχία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση.
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασφυκτική οικονομική επιτήρηση, την οποία έχουν επιβάλει οι δανειστές μας. Η Ελλάδα αντιλήφθηκε, ένα περίπου χρόνο πριν, ότι βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και δεν δύναται να πληρώσει τις οικονομικές της οφειλές, εντός της χώρας, από
προηγούμενα δάνεια.

Οι κυριότερες αιτίες της κατάστασης, αυτής, όπως ακούμε από τις εγχώριες και ξένες ειδήσεις, είναι:

Η μεγάλη σπατάλη στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς κοινής ωφελείας, η υπερπληθώρα υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Δημοσίου και των Οργανισμών, η μεγάλη φοροδιαφυγή και η μη καταβολή των εισφορών στα Ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και σε μεγάλο ποσοστό η μη καταβολή του ΦΠΑ και η απονομή συντάξεων σε πολλά άτομα που δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, ποιος ή ποιοι φταίνε για τις παραπάνω αιτίες; Μια απλή λογική απάντηση είναι ότι πρωτίστως ευθύνονται οι κυβερνώντες του τόπου αυτά τα τελευταία 36 χρόνια καθώς και πολλοί πολίτες της χώρα; Μας που ζητάνε ρουσφέτια, χωρίς να υπολογίζουν το οικονομικό κόστος γενικότερα, εδώ λειτουργεί η ατομικότητα του Έλληνα που προαναφέραμε.

Φροντίζει μόνο για την προσωπική του ευτυχία και πολύ λίγο ενδιαφέρεται για το κοινό καλό της πατρίδας. Τέτοιοι πολίτες που δεν ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους και το κοινό καλό, μπορεί να χαρακτηριστούν όχι καλοί. Ο θειος Πλάτωνας έλεγε:
<< Όταν ο θεός θέλει να καταστρέψει μια χώρα βάζει μέσα κακούς πολίτες και βγάζει τους καλούς, μα όταν θέλει να βοηθήσει βάζει μέσα μόνο καλούς >>.

Η άποψη του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου μπορεί να μας προβληματίσει και να μας ωθήσει να γίνουμε καλοί πολίτες, ενδιαφερόμενοι για το κοινό καλό της Ελλάδας, δηλαδή να είμαστε και πατριώτες, τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην πολιτεία.

Τώρα που ζούμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, μπορεί να λειτουργήσει το ένστικτο των Ελλήνων και να αρχίσει η δημιουργία μιας ομοψυχίας που θα παραμερίσει όλα τα εμπόδια και θα φτάσουμε αισίως στην οικονομική ανάκαμψη.

Το έμψυχο ελληνικό δυναμικό είναι από τα καλύτερα στο σύγχρονο κόσμο, θα βρει διεξόδους και τρόπους να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό της Ελλάδας και να προχωρήσει στην ανόρθωση της οικονομίας της.

Όμως χρειάζεται να λειτουργήσουν ορθά οι θεσμοί, καθώς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Όλοι οι πολίτες να βάλουνε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κράτους.

Αυτά είναι μερικές από τις θέσεις που θα στηριχθεί η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.


Γεώργιος Α. Κεφάλας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας για όλη αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο σας.

 
back to top